T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MANİSA / SALİHLİ - Hafsa Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

HAFSA SULTAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

Okulumuzun Anadolu Meslek Lisesi - Meslek Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi bünyelerinde bulunan Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanının altında Mutfak ve Pastacılık Dalları bulunmaktadır.

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER:

  • Aşçılık
  • Pastacılık
  • Servis Elemanlığı (Garson)
  • Barmenlik/Barmaid
  • Hosteslik 

         Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı çerçeve öğretim programında; 4. seviye diploma programında; aşçı, pastacı, barmen, servis elemanı (garson), kabin memuru (hava hostesi), hava alanında yolcu hizmetleri memuru, fuar/kongre hostesi, 3. seviye sertifika programlarında; aşçı yardımcısı, pastacı yardımcısı, bar servis elemanı (garsonu), servis elemanı (garson) yardımcısı, şarap servis elemanı, trancheur, baklavacı, börekçi, ızgaracı, kebapçı, dönerci, sıcakçı (sıcak mutfak aşçısı), mezeci (soğuk mutfak aşçısı), tatlıcı, pizzacı, otobüs servis elemanı (hostesi), tren servis elemanı (hostesi), çaycı/ocakçı, 2. seviye sertifika programlarında; aşçı çırağı (komi), pastacı çırağı (komi), bar komisi, komi, bulaşıkçı ve meydancı meslekleri yer almaktadır.

MUTFAK ELEMANI (AŞÇI):

Aşçı; mutfak araç gereç ve donanımlarını kullanarak hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun bir şekilde yiyecek ve içecekleri servise hazır hâle getiren nitelikli kişidir.

Görevleri;

  • İş organizasyonu yapmak,
  • Hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun çalışma ortamı hazırlamak,
  • Standart yemek tarifesine uygun menüleri planlamak,
  • Kahvaltılık yiyecekleri hazırlamak ve servise hazır hale getirmek,
  • Çorba ve sosları hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,
  • Et ve tavuk yemeklerini hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,
  • Su ve deniz ürünleri yemeklerini hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,
  • Kuru baklagil yemeklerini hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,
  • Sebze yemeklerini hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,
  • Salata ve salata soslarını hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,
  • Pilav ve makarnaları hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,
  • Hamur kullanılarak yapılan yemekleri hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,
  • Çeşitli tatlıları ve börekleri hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,
  • Açık büfe yiyeceklerini hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,
  • Hazırlanan ürünlerin duyusal değerlendirilmesini yapmak,
  • Alanındaki araç ve donanımları kullanmak ve bakımını yapmak,
  • Mesleki gelişime ilişkin faaliyetlere katılmak ve yürütmektir.

PASTACI:

Pastacı; pastane mutfağı araç gereç ve donanımlarını kullanarak hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun pastane ürünlerini hazırlayan, süsleyen ve servise hazır hâle getiren nitelikli kişidir.

Görevleri;

  • İş organizasyonu yapmak,
  • Hijyen ve sanitasyon kurallara uygun çalışma ortamı hazırlamak,
  • Tekniğine uygun çeşitli hamurlarla (kıyılarak, çırpılarak, özleştirilerek, mayalandırılarak vb.) ürünler hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,
  • Kremalar, şuruplar ve iç malzemeler hazırlamak,
  • Yaş pasta çeşitlerini ve özel gün pastalarını hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,
  • Sütlü ve şuruplu tatlı çeşitlerini hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,
  • Meyve salatası, meyveli tatlıları, kompostoları hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,
  • Türk mutfağına ait helva ve tatlıları hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,
  • Pastane ürünlerini süsleyerek hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,
  • Alanındaki araç ve donanımları kullanmak ve bakımını yapmak,
  • Gerektiğinde ürünlerin satışını yapmak,
  • Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmektir.

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER:

           Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında yer alan meslekleri seçecek kişilerin mesleklerin gerektirdiği niteliklere sahip olması, çalışma hayatındaki başarılarında önemli olacaktır. Aşçı olmak isteyenlerin; yiyecek içeceklerle ilgili konulara ilgi duyan, sağlıklı, mesleği yapmak için engeli olmayan, dikkatli, sorumluluk sahibi, gerektiğinde hızlı düşünüp hareket edebilen, organizasyon, planlama ve uygulama yeteneğine sahip, iş güvenliğine dikkat eden, mesleki eğitim almış olmaları gereklidir.

           Pastacı olmak isteyenlerin; sağlıklı, dikkatli, sorumluluk sahibi, gerektiğinde hızlı düşünüp hareket edebilen, organizasyon, planlama, uygulama ve el becerisine sahip, estetik ve yaratıcı olan ve yeni ürünler geliştirebilen, iş güvenliğine dikkat eden, mesleki eğitim almış olması gereklidir Servis elemanı olmak isteyenlerin; uzun süre ayakta çalışabilecek kadar sağlıklı, mesleği yapmak için engeli olmayan, iş disiplinine sahip, mesleği ile ilgili etik ilkelere bağlı, güler yüzlü, saygılı, kibar, dışa dönük, insanlarla iyi iletişim kurabilen, insanların istek ve duygularını anlayabilen, ikna etme yeteneğine sahip, sabırlı, görgü ve protokol kurallarını bilen, etkili ve güzel konuşan, dikkatli, düzenli, mesleki eğitim almış olması gereklidir. Barmen olmak isteyenlerin; iş disiplinine sahip, sağlıklı, mesleği yapmak için engeli olmayan, ellerini çabuk ve ustalıkla kullanabilen, mesleği ile ilgili etik ilkelere bağlı, güler yüzlü, saygılı, kibar, sabırlı, sır tutan, insanlarla iyi iletişim kurabilen, etkili ve güzel konuşan, insan psikolojisinden anlayan, dikkatli, düzenli, mesleki eğitim almış olması gereklidir.

            Hostes olmak isteyenlerin; hosteslikle ilgili konulara ilgi duyan, fiziksel ve psikolojik yönden sağlıklı, güçlü, dayanıklı, düzgün bir fiziksel yapı ve istenen boy ve kiloya sahip olan, ikkatli, sorumluluk sahibi, güler yüzlü ve düzgün diksiyonu olan, pratik, zeki, sabırlı ve yüksek ikna kabiliyeti olan, iş güvenliğine dikkat eden, insanlarla kolay iletişim kuran, mesleki eğitim almış olması gereklidir.

İŞ BULMA İMKÂNLARI:

          Yiyecek ve içecek hizmetleri alanından mezun olanlar, her türlü konaklama ve seyahat işletmelerinde dalları ile ilgili bölümlerde çalışabilirler. Fuar/kongre, otobüs/tren, hava yollarının ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Ayrıca mutfağı, pastaneleri olan işletmeler ile her türlü yiyecek ve içecek hizmetleri sektöründe görev alabilirler.

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI:

          Bu mesleklerin eğitimi; Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinde, Anadolu meslek ve meslek liselerinde Yiyecek İçecek Hizmetleri alanındaki diploma programlarında verilmektedir. Bu okullarda uygulanan yeterliliğe dayalı modüler öğretim programları geniş tabanlı, yatay ve dikey geçişlere imkân veren bir yapıya sahiptir. Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı aşçılık, servis elemanlığı, pastacılık, barmenlik, hosteslik dallarından mezun olanlar, ÖSS’de başarılı oldukları takdirde dört yıllık fakültelerin (lisans) ilgili bölümlerine girebilecekleri gibi sınavsız geçiş hakkından yararlanarak iki yıllık meslek yüksekokullarına (ön lisans) da devam edebilirler. Meslek yüksekokullarını başarıyla bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında başarılı olduklarında, alanları ile ilgili dört yıllık fakültelerde öğrenim görebilirler.

12345678910

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 24.12.2012 - Güncelleme: 19.11.2018 09:31 - Görüntülenme: 5493
  Beğen | 0  kişi beğendi