HAFSA SULTAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ GRAFİK VE FOTOĞRAF ALANI

Okulumuzun Meslek Lisesi bünyesinde bulunan Grafik ve Fotoğraf Alanının altında Grafik Dalı mevcuttur.

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER:

• Grafikerlik
  • Fotoğraf Çekim Elemanlığı
  • Fotoğraf Baskı Operatörlüğü

GRAFİKER:

Grafiker; bir mesajı görsel yolla belirli bir hedef kitleye ulaştırmak amacıyla tasarımları elle ve bilgisayarla sanatsal ölçütler içinde hazırlama yeterliklerine sahip nitelikli kişidir.

Görevleri;

• İşin süreçlerini planlamak,
  • İşin konusuna göre tasarım ögelerini belirlemek,
  • Temel grafik tasarımını elle ve bilgisayarla yapmak,
  • Masaüstü yayıncılık işlemlerini yapmak,
  • Ürünü görselleştirmek,
  • Tasarladığı grafiksel çalışma doğrultusunda stüdyoda ya da uygun mekânda fotoğraf çekimi yapmak veya yaptırmak,
  • Baskısı yapılacak tasarımları baskıdan önce kontrol etmek,
  • Mesleki gelişmelere ilişkin faaliyetlere katılmaktır.

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER:

Grafiker olmak isteyenlerin;

• Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen,
  • Renk ve şekilleri en ince ayrıntıları ile algılayabilen,
  • Estetik görüş sahibi, güzel sanatlara karşı ilgili,
  • Hayal gücü zengin, yaratıcı,
  • Tasarımlarını çizgi yolu ile ifade edebilen,
  • Sosyal, psikolojik, sanatsal alanlara ilgili,
  • Yeniliklere açık, teknolojiyi yakından izleyen,
  • Dikkatini belli bir noktaya yoğunlaştırabilen kimseler olmaları gerekir.

Fotoğraf çekim elemanı veya fotoğraf baskı operatörü olmak isteyenlerin;

• Yaratıcı, atik, hızlı karar alabilen, isabetli zamanlama yapabilen,
  • İyi gözlem yapabilen, iletişim becerilerine sahip,
  • Estetik duygu sahibi, görsel hafızası güçlü,
  • El becerileri gelişmiş, pratik zekâsı olan,
  • İş ahlakına sahip, dikkatli, problem çözme yeteneği olan, hızlı öğrenebilen,
  • Protokol bilgisine sahip,
  • İnsan psikolojisi ile ilgili,
  • Mesleki alanında yeni teknolojik gelişmelere açık,
  • Dış görünüşüne özen gösteren nitelikte kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI:

Grafikerler büroda, çoğu zaman bilgisayar karşısında, (zaman zaman sakin ortamlarda) film stüdyolarında, fotoğraf stüdyolarında, ajanslarda, genellikle zamana karşı yarışarak çalışmak durumundadırlar. Fotoğraf çekim elemanı ve fotoğraf baskı operatörü olarak çalışacak kişiler genellikle değişik mekânlarda, belli bir zaman çizelgesine bağlı olmaksızın, hareketli ve koşulları çoğu zaman önceden belirlenemeyen ortamlarda, ayakta çalışırlar. Fotoğrafların hazırlanma aşamasında ise masa başında ve bilgisayar ortamında çalışmaktadır. Fotoğrafçılar hem iç mekân hem de dış mekânlarda çalışmak durumundadırlar. Çekim için gerekli makine ve diğer malzemeleri taşımak durumunda kalabilirler. Fotoğraf laboratuvarcılığında klasikleşmiş cihazlar, yeni geliştirilen cihazlar ve çeşitli banyo kimyasalları ile çalışılmaktadır.

İŞ BULMA İMKÂNLARI:

Grafikerlik dalından mezun olan öğrenciler; kazandıkları yeterlikler doğrultusunda orta ve büyük ölçekli matbaa ve yayın kuruluşlarında, grafik tasarım stüdyolarında, reklam ajanslarında, medya sektöründe, bünyesinde tanıtım birimi bulunan kurum ve kuruluşlarda çalışabilir. Tecrübeli olanların iş bulma olanağı daha fazladır. Grafikerler bilişim teknolojisinde e-öğrenme çalışmalarında yer alan animasyon ve grafiklerin hazırlanmasında da görev aldıklarından istihdam alanları artmaktadır. Toplumumuzun sanayi toplumuna geçiş aşamasında olması sebebiyle birçok ürün kendi ülkemizde üretilmeye başlamıştır. Bu malların gerek iç ve gerekse dış piyasada pazar bulması iyi bir reklam, ambalaj sorununu beraberinde getirmektedir. Bu alanda çalışacak eğitimli elemana her zaman ihtiyaç vardır.

Fotoğraf Çekim Elemanı ve Fotoğraf Baskı Operatörlüğü dallarından mezun olan öğrenciler; ülkemizde fotoğraf sektöründe yer alan kuruluşlar, ithalat yapan firmalar, üretici firmalar, perakende satış yapan mağazalar, fotoğraf laboratuvar hizmeti veren işletmeler, fotoğraf stüdyoları, fotoğraf ile ilgili yayıncılık yapan kuruluşlar, fotoğraf turizmi yapan şirketler, fotoğraf eğitimi veren kurumlar vb. olarak sıralanabilir. Türkiye’nin hemen her il ve ilçesinde ve hatta mahallesinde fotoğraf stüdyoları ve laboratuvarlar bulunmaktadır. Ayrıca fotoğraf, kendi sektörünün dışında daha pek çok iş kolunda da hem meslek hem de iş olarak yer almaktadır. Bu amaçla fotoğrafın uygulama alanlarına bir göz atacak olursak vesikalık, anı ve özel gün fotoğrafçılığında, basın-yayın-gazetecilik ve iletişim organlarında, endüstri ve sanayide, tanıtım-reklam çalışmalarında, arkeolojik çalışmalarda, belgeleme çalışmalarında ve araştırmalarda, tıbbî çalışmalarda ve adlî tıpta, haritacılık alanında, askerî araştırma ve incelemelerde, polisin suçlara yönelik (kriminolojik fotoğrafçılık) laboratuvar çalışmalarında, uzay-gökyüzü (astronomi çalışmaları) araştırmalarında, bilimsel ve akademik çalışmalarda, kalite kontrolü yapmada, sahne sanatlarında, sinema ve televizyon çekimlerinde, stok fotoğrafçılığı yoluyla fotoğraf pazarlama ve satış amacıyla, bilgisayar-internet ortamında, amatör fotoğrafçılıkta, fotoğraf sanatı ile uğraşılarda ve daha pek çok alanda fotoğrafın ve fotoğrafçılığın yaygın olarak kullanıldığını görebiliriz. Foto muhabirleri ulusal, bölgesel, yerel gazete ve dergilerde, kamu kuruluşları ile özel kurumların basın ve halkla ilişkiler müşavirliklerinde iş bulabilirler.

11-05-201711-05-201711-05-201711-05-201711-05-201711-05-201711-05-201711-05-201711-05-201711-05-2017

Yayın: 24.12.2012 - Güncelleme: 05.02.2018 15:00 - Görüntülenme: 3721